Koha e Përgatitjes: 40 min
360 gr oriz me kokërr të mesme
120 ml vaj ulliri ekstra të virgjër
2 qepë të verdha, të grira
900 gr spinaq të njomë
2 limona
4 thelpinj hudhër, të grira
4 lugë gjelle salcë domatesh
sipas shijes kripë kosher
për shije piper i zi
3 lugë çaji nenexhik të thatë
2 lugë çaji kopër të thatë
sipas dëshirës djathë feta për garniturë
Udhëzimet
Lajeni orizin mirë disa herë derisa uji të bëhet i pastër. Vendoseni orizin në një tas dhe shtoni ujë që ta mbulojë për 1 inch. Lëreni të qëndrojë për 10 minuta ose derisa të mund të thyehet lehtësisht një kokërr oriz me gishta. Nxehni 60 ml vaj ulliri në një tigan. Shtoni qepët dhe gatuajini për 5 minuta, duke i përzier rregullisht, derisa të bëhen të buta dhe të marrin ngjyrë të artë.
Shtoni spinaqin, lëngun e limonit, hudhrën, salcën e domateve dhe një majë të madhe kripë kosher dhe piper të zi. Skuqni spinaqin derisa të vyshket pak. Shtoni nenexhikun dhe koprën. Kulloni mirë orizin dhe shtojeni në tigan. Shtoni 360 ml ujë të ngrohtë. Ziejeni për 3 minuta derisa uji të zvogëlohet pak. Ulni zjarrin dhe mbulojeni. Lëreni orizin të gatuhet pa ndërprerje për 20 minuta ose derisa orizi të bëhet i butë dhe të jetë gatuar plotësisht dhe të gjitha lëngjet të jenë thithur.
Pasi të jetë gatuar, lëreni orizin të qëndrojë i mbuluar për 5 deri në 10 minuta para se të shërbehet. Me një pirun, trazoni orizin dhe garnitureni me feta, spinaq të grirë hollë ose Hmajdanoz të grirë, nëse dëshironi.