Koha e Përgatitjes: 40 min
1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
1 lugë çaji rigon, i thatë ose i freskët
2 thelpinjë hudhër, të shtypur ose të grirë
1 lugë çaji qepë pluhur
1 lëngu limoni
kripë kosher
piper i zi i freskët
450 gr fileto pule pa lëkurë dhe kocka
55 ml vaj ulliri ekstra të virgjër
120 ml uthull balsamike
2 lugë gjelle mjaltë
285 gr spinaq të njomë
1 qepë e vogël e kuqe, e prerë hollë
0.5 kastravec anglez, i prerë për së gjati dhe i prerë në feta
100 gr ullinj Kalamata pa bërthamë, të prerë në gjysmë
240 gr fiq të thatë, të prerë (ose zëvendësoni me fiq të freskët sezonal të shqyer)
200 gr djathë feta, i prerë në kubikë
10 gr gjethe mente të freskëta, të grira hollë
Udhëzimet
Marinojeni pulën duke përzier vajin e ullirit, rigonin, hudhrën, pluhurin e qepës, lëngun e limonit, kripën dhe piperin në një tas të madh për përzierje. Priteni pulën horizontalisht në shirita, pastaj shtojeni në marinadë dhe përziejeni derisa të mbulohet në mënyrë të barabartë. Mbulojeni dhe futeni në frigorifer për të paktën 30 minuta që shijet të futen.
Gatuani pulën duke ngrohur një tigan të madh në zjarr mesatar-të lartë dhe e veshni atë me një shtresë të hollë vaji ulliri. Pasi vaji të jetë i ndritshëm, vendosni fetat e pulës në tigan, duke shkundur marinadën e tepërt para se të gatuhet. Gatuani derisa të marrin ngjyrë kafe nga të dyja anët, rreth 5 minuta. Nëse është e nevojshme, gatuajeni pulën në grupe. Pasi të jetë gatuar, vendoseni pulën mënjanë në një pjatë për t'u ftohur ndërsa përgatitni përbërësit e tjerë dhe salcën.
Përgatitni salcën e sallatës duke rrahur së bashku vajin e ullirit, uthullën balsamike, mjaltin, kripën dhe piperin në një tas të vogël deri sa të kombinohen mirë.
Në një tas të madh ose pjatë shërbimi, kombinoni spinaqin, pulën, qepën e kuqe, kastravecin, ullinjtë, fiqtë e thatë, fetën dhe menten. Hidhni salcën mbi sallatë, përziejeni për ta përzier në mënyrë të barabartë dhe shërbejeni.